Vi har ju importerat egna varumärken under lång tid och är ganska vana vid att kryssa bland nettopriser, skillnader i moms mellan länder osv.

På den gamla "goda" tiden kunde ju priserna rent generellt skena iväg. En förstärkare kunde i USA kosta 5000 dollar och med en kurs på sju spänn blir det 35 000kr. Just en sådan produkt kunde då kosta 59 000kr i Sverige. En av orsakerna är att priser i USA anges utan moms då delstaterna har olika momssatser. De 35 000kronorna var alltså egentligen 43 750kr om man lägger på vanlig svensk moms. Resten av skillnaden kan handla om att volymförsäljningen låg i hemlandet med dess 110 volt/60 Hz och exportmodeller till europa med 230V och 50 Hz innebar mindre serier och ett dyrare inköpspris. Lägg till en frakt över atlanten och tull på 2-4% så är priset 59 000kr mer naturligt.

Det mesta vi säljer nuförtiden kommer från EU. Burmester, EAT, Acoustic Signature, AVM, Vienna Acoustic och Synthesis är alla EU-tillverkade. Enda bekymret med det är att EU har 5% lägre moms än vad vi har och vi tvingas alltså ha 5% högre bruttopriser än vad de har på "hemmaplan".

Ibland finns det också andra förhållanden som fördyrar en produkt jämfört med hemlandet men i huvudsak skall våra priser vara samma som i övriga Europa.

Om du hittar skillnader du reagerar på så lägg gärna ett mail till oss. Man är ju inte alltid helskärpt eller kan bo inne på webbplattformen och justera priser varje vecka. Det vanligaste dock när det skiljer i pris är att någon gått ut och sökt på en produkt och hittar ett billigt pris på landets Prisjakt eller webshark el dyl och då handlar det oftast om demoprodukter. Sådana djur har vi också med jämna mellanrum.