Texten nedan är från "veckans Sladd" 2007.

Älskade kvinnor!

 Vi jobbar med hifi. Med ljud. Med stereoanläggningar. Stora högtalare, tjocka kablar, en och annan bioanläggning. Vi vet, vi är inte Era favoriter. Vi vet också varför, tro oss, vi vet varför. 

 Låt oss därför  i all tänkbar form av ödmjukhet och vänlighet få låna er uppmärksamhet en stund!

 Din man - pojkvän, sambo, äkta hälft eller what ever men vi kallar honom helt enkelt för man (vi tillåter oss också att vara omoderna i en enkel uteslutning av moderna homoförhållanden, det blir för rörigt annars) – är intresserad av Hi – Fi. Om just du läser detta är det förmodligen sant.

 Vi har att förhålla oss till en man som växt upp i västerlandet. Under goda omständigheter. Han har varit med i lagsporter för pojkar, lekt cowboy och indianer, pucklat på sina kamrater, bett om förlåtelse och gått vidare, danats i den svenska daghemsmyllan, hamnat i puberteten, varit världsbäst, för full, för självupptagen, för fåfäng och varit pilsk i 10 år på raken, i det töcken som kallas högstadie och gymnasium. 

 Vi vet vad det blir av dem. De tävlar. De är bäst. Blir arga fort och om du kära kvinna inte snubblat på din väg fram och leker Britney eller bär T-shirt med ”boytoy” på så är du ihop med ett förvuxet barn som på många sätt är dig underlägsen i fråga om mognad och intellekt.

 Jo, vi vet att du vet, men för sakens skull så tar vi det snabbt:

 Han har den dyraste och snabbaste bilen i familjen men är den som kör sämst. (finns 100% bevis för detta i otaliga undersökningar) Detta är dock inget han känns vid.

 Han har högre lön än dig även om ni har samma utbildning och samma tjänst. (detta är nu inte hans problem!)

 Han har tagits om hand av sin mamma så som bara mammor tar hand om sina söner och du har nu fått det ärorika uppdraget att fortsätta jobbet.

 Nu är du riktigt lost och undrar vad i h - e….??

 Nä, vi kanske inte håller med om allt det där själva, vi är ju trots allt män, men bara som ett exempel på att det FINNS kapacitet och resurs att förstå vad du kanske skulle vilja säga när karljäveln för 10:e gången vill handla något stendyrt korkat som ingen någonsin kan behöva!

 Låt oss därför sprida lite ljus och harmoni.

 Det finns killar som är uppväxta i omklädningsrum bredvid hockeyrinkarna, tuffa grabbar med snus under läppen, svarta fingrar, mycket bil och snack om brudar. Om de lyssnat på musik under uppväxten är det för att det varit ett medel att ragga tjejer. Just musiken eller dansen kan ju vara men man få ju aldrig krypa på annars liksom. De kan slanta hur mycket som helst för ett nytt turboaggregat, feta fälgar,  värsta fyllan och flest brudar på ett år.

 Känns din kära man igen? Nej, tänkte väl det. 

 Män med musik och hifi som intresse är av en annan sort. Om du tänker efter en stund så är ju din man alldeles fantastisk! Det är ju därför du valt just honom? Vi ber dig därför fundera en stund på den musik som spelas och de timmar han ägnar i lyssningsfåtöljen. Han sitter inte vid X-box, han har inte låst in sig i badrummet med en tidning. Men han har möjligtvis lite svårt att slappna av framför hifi:n om den egentligen inte är accepterad. Om det är en tidsfråga innan den borde bytas ut. Till något mindre, mer designat, billigare… Eftersom det är boystuff, mäta längsta snorren, dyraste apparaten, killars prylvansinne. Den är EGENTLIGEN onödig, för dyr, en leksak, tidsfråga…

 Vi vet, han lever i den skuggan, han är nämligen här ibland och diskuterar livet, filosoferar, berättar om fantastisk musik men också om trycket att ”kunna använda vardagsrummet” och det har gått så pass långt att många själva börjar tro att det de håller på med är onödigt. Man kan klara sig med något annat eller kanske inget alls. 

 Det är här ni tar en risk. Eftersom det där helt enkelt inte är sant! Ni riskerar en baklänges revolt.

 Låt mig förklara.

 Ni har en man som ibland kryper upp i knäet på Sofie Zelmani och riktigt hör hennes bröstkorg häva sig och en ljuv stämma låta.

 Ni har en man som ibland kommer över musik som har både fantastisk inspelning och de mest meningsfulla texter du själv någonsin köpt. Hjärta och smärta i såriga, allvarliga tappningar, sensuella irrfärder, stenhåra livsvillkor och alltihopa kommer till liv i en bra hifianläggning. Det GER tillbaka, din man tar in, andas, slappnar av, lever…

 Ibland är man på j-igt dåligt humör, regnet öser ner, lönehöjningen uteblev och AC DC, Rammstein eller Dvorak Cellokonsert på brutal volym rätar ut nervtrådarna. Inget piller i världen kan fixa det utan ganska allvarliga biverkningar. För att inte tala om sprit.

 bland står ni tillsammans i köket och lagar lördagsmiddag med en bra platta på lagom lågt för att kunna både prata, laga mat och lyssna samtidigt.

 Ibland är det solig söndag förmiddag och Vivaldi eller Dire Straits eller Robbie Williams går på av ren livslust !

 Låt mig nu påpeka en sak innan vi går vidare.

 Din man är under denna tid, i alla dessa olika känslolägen och nivåer av intellektuell stimulans, hemma. Hemma hos Er.

 Han är inte ute på stan och drar i sig 3 starköl och en taxi hem för 500.- per kväll. Han är inte ute en isande kall vårdag och skrapar på en stendyr båt som ni kan använda 2 veckor på sommaren och en sen helg i augusti. Han står inte på Åby och bränner pengarna på hästar. Han mäter inte snorre vid rödljusen på norra leden. Han är hemma hos dig. Nykter, lycklig i kontakt med sitt känsloliv. Måhända ganska pank ibland men hemma och trivs.

 Eftersom du är en smart människa så börjar du nu ana vad som kommer ske. Du har ett val.

 Antingen så lyfter du skuldbeläggningen från hans axlar och säger att du begriper hur viktigt det är, sätter dig bredvid och ber att få låna sweetspot ibland. Det är ju viktigt att respektera sin livskamrats intressen. Kanske blir du själv indragen i en skatt av musik och text?

 Eller så driver du igenom mindre – billigare – designad. Du kanske tror att du vinner ett vardagsrum och en man som nu gott kan bli vuxen. Du blir applåderad av svärmor, mamma och dina väninnor.

 I praktiken får denna manöver till följd att han oftare är nere på stan och bränner en femhundring, står ibland på Åby med kompisarna, kanske lägger ett streck på norra leden och börjar prata om båt så att ni kan ”vara tillsammans”. Den skall ju helst vara över 8 meter och ha V8…

 Och då kan du också hämta en Boy-Toy T-shirt hos oss…