I år har rapporterna duggat tätt. Vi konsumerar för mycket, flyger för mycket och vi bryr oss inte om var det vi handlar kommer ifrån eller under vilka former det är producerat.

Som utbildad i biologi och miljövetenskap läser jag mycket om klimat, demokrati, mänskliga rättigheter. Allt det där är sammanlänkat. Minst mänskliga rättigheter, minst demokrati är som regel också de mest miljövidrigaste nationerna.

Ett tag trodde vi - eftersom det fungerat på andra håll - att om vi bara handlade av dem och lät dem få bättre villkor skulle demokratin växa till sig. Nu vet vi bättre. Idag är det ett annat system som går på export. Till oss. Nu äger de flera av våra hamnar, vår bilindustri, det är de som investerar enorma belopp och bygger järnvägar i Afrika. Det här händer inte utan att man väntar sig något i retur. Nu finns det inte längre någon kraft i kritiken mot världens flest antal dödade efter slutna rättegångar, förtryck av alla minoritetsfolk och allra minst har vi något med att göra hur deras arbetsmiljö ser ut.

Bara vi får vår billiga pryl - och ve Postnord om något FÖRDYRAR denna heliga rättighet - så skiter vi resten. Det billiga priset är det något annat som får skjuta till. Kostnaden finns alltid, men du ser den inte och så fortsätter handeln. 

Nog nu, dags att även vi Hifiintresserade lyfter blicken och tänker efter en stund. Jag har gjort en annons, du ser den här nedan. Ett annat företag kan byta ut varumärkena mot sina, vi är inte ensamma om att försöka sälja riktigt producerade produkter. Detta är Hificonsults lilla vrå och så har det sett ut ganska länge. Prylar som inte är fulproducerade (och starta inte ens att det alltid finns någon komponent därifrån eller att "allting" kommer därifrån, det är stor skillnad att köpa färdig produkt eller komponenter) där arbetarna har en arbetstid som är reglerad, fackföreningar, miljökrav på processerna och från ett land med demokrati värd namnet.

Jo jag vet, man riskerar att bli hängd, det blir man alltid när man propagerar för något annat än bästa deal, högsta klipp, billigaste pris, skit i allt annat.

Sedan annonsen gjordes kan vi lägga till Acoustic Signature vinylspelare.