Hifihantverkarna

Vi lever i en skum tid. Marknadsföringen i vår lilla nisch av hobbies tenderar att fokusera på att lyfta en del produkter till skyarna. En del märken har ett blytungt arv som förvaltas i reklam, broschyrer, produktplacering i filmer osv.

Det är egentligen inga konstigheter, så är det med det mesta. Jag har en klocka som sponsrar ridsport och skidsport, Hificonsult säljer ett elektronikmärke som nu finns i både Bugatti, Porsche och Mercedes.

Vad som är konstigt är att det försvunnit så mycket kunskap ute i leden. Man kan sukta efter en pryl stenhårt, man köper den, tar hem den och sätter sig att lyssna. Blev det bättre? Jo, för det mesta blev det väl det om man har uppgraderat i någon form. Men viktigast verkar vara att den har just det där utseendet. Den där historien, arvet. Man är med i en lite finare och mer initierad krets av människor. Man kan dessutom ta en bild och få applåder på internet.

Nästa köp kan ju vara högtalare och om man då inte har kunskapen - som man hade förr - så går man på ett ”säkert” kort. Namn, design, arv, känsla och något många vill ha.

Fler kort på internet. Fler applåder.

Sen kommer vi dit på hembesök eller leverans. Ganska ofta möts man av ett hifisystem som inte alls presterar. Visst känns det bra att äga fina Hifiprodukter. Men tanken är väl ändå att man skall LYSSNA på dem? De skall ju skänka mer än status? Och har man aldrig hört hur det kan låta så var skall man börja, hur skall man komma framåt? Begripliga svårigheter för den som främst är köpare/nyttjare av Hifi, inte mångårig nörd eller säljare.

Man anar kanske att det finns mer potential och undrar var det är bäst att ändra eller fixa. Fråga ställd på forum t ex om vad man skall ha under högtalarna, spikes eller mjuka kuddar? Svaren varierar ungefär 50/50, kunden blir inte dugg klokare men man kommer fram till att rummet betyder allt. Aha, rummet och vad gäller där? Fråga på forum. Svaren blir fullständigt förvirrade med en massa mjukt junk i hörnen, andra har köpt nedpendlat akustiktak, matta på golvet och egentligen är en DSP det enda som hjälper. En bioförstärkare med mätmick fixar problemet … Jaha, en DSP, vilken skall man ha då? Många har prylar i datorn, eller har köpt små elektroniska dosor som man kan koppla med diverse USB-kablar men om killen undrar så skall han helt klart satsa på ny ström i huset. En dedikerad propp och en fet kabel till ett enda uttag, det gör bra saker! Fast får han inte till ljudet så är en ny DAC från USA att förespråka, det är crowd funding just nu på en DAC som en forskare inom marinen tagit fram…

Vid det här laget har vi ju snart en kille som säljer sin Hifi  eftersom det inte levererar och råden han får aldrig verkar ha någon enhetlighet alls.

Och det har dom inte heller. I den breda massan sitter mest killar som honom själv, lyssnar på anläggningar som inte presterar, samtidigt som de ger råd åt andra hur man skall göra.

I 8 av 10 fall ute hos kunderna så står högtalarna helt eller delvis fel. På 10 minuter kan man som regel får anläggningen att låta dubbelt så bra. Dubbelt. Borta på ett ögonblick är de flesta problem, inga spikes behöver ändras, ingen DAC köpas, ingen mätmick och inte massor av dämpjunk. På ren know-how.

Resten är också hifihantverk. 

Kör ALDRIG Spotify. Punkt.

Har du en fin förstärkare så använd ALDRIG en nätlist med överspänningsskydd i (av typen den var ju inte så dyr). Den gör SKROT av musiken, dynamiken, av allt.

Känner du igen dig? Det är fler än undertecknad som kan det här yrket. De flesta jobbar med Hifi i olika former, i butik, som anställd eller i ledet av distributörer. Köp av någon av oss och rådfråga någon av oss. Vi är INTRESSERADE av att det skall fungera hemma hos dig för då kanske du kommer tillbaka och handlar mer nästa gång. Eller så rekommenderar du just någon av oss till en kamrat som står i begrepp att handla.

Så fort du tänker flärd, arv, design men framför allt: VAR KAN JAG HITTA DEN BILLIGAST? så riskerar hela eller delar av slutresultatet att falla. Inte så att allt som har lång tradition och är snyggt designat skulle vara dåligt. Men om fokus är där tillsammans med att man inte är riktigt säker på den här hobbyn så letar man just de där prylarna som skiner och då måste man hitta dem billigast. Ifall man måste sälja dem…

Design, billigast, kanske skall säljas … Långt till tanken om att få till ett riktigt bra ljud hemma.

Köp gärna på andra sidan jorden men någon erfarenhet kommer inte med i paketet. Handla gärna från de som annonserar precis överallt och har betald returfrakt om du inte är nöjd tillsammans med lågt pris. De skiter i hur det låter hemma hos dig.

Din hifihandlare kan det här. Använd honom. Använd mig. Jag kan göra så din anläggning låter dubbelt så bra. Låna hem en pryl i taget, se till att det blir rätt varje gång. Det är absolut billigast och din hifihandlare kan dessutom komma hem och hjälpa dig att få till det där fantastiska ljudet som du längtar hem till, som gör dig lycklig.

Eller trodde du att Hifikunskap inte behövs, att det kommer med produkterna på något mirakulöst vis?

Det kanske är skit samma? Bara den har VU-metrar?

Du har dig själv. En anläggning. Och ett rum. Det lirar inte per automatik

Du har dig själv, en häst, och en ridbana. Bara att sitta upp?

Du har ditt körkort, en rallybil och en specialsträcka. Full gas?

Du har köpt en fin kamera och har ett motiv. Bara att trycka på knappen?

Kommer inte dissa din anläggning, klaga på din städning eller bråka med din partner. It´s all about Hifi!

Boka ditt besök HÄR