Akustik är det nya mest viktiga området av alla. Eller?...

Om vi börjar med det elementära. I backspegeln - dvs avdelningen "förr" - så pratades det inte så mycket om akustikåtgärder. Det var något för studio och radiohuset att hålla på med. Men våra hem såg på den tiden också annorlunda ut. Utan att vurma mer för den ena eller den andra stilen så har din mormor förmodligen matta på golvet, krukväxter i fönstret, gardiner av typ som innehåller tyg och så vidare. Ofta kanske lite väl mycket prylar och möbler. Men om du tänker efter så ekar det aldrig där...

Dagens ideal är något helt annat. Här är yta allt. Dvs kal yta ... Jag brukar kalla idealet för katolska klosterkyrkor. Cleant, vitt, kalt, hårt och ... ekande. Finns det krukväxter är det någon pillig orkidé, finns det alls gardiner så är de lövtunna accessoarer av modell struken slips, matta på golvet? nope.

I den gamla världen kunde man spela allt utan större bekymmer. I den nya världen kan du inte spela någonting...

Dags för akustikfik alltså, i den mån du inte har bokhylla med böcker i, matta på golvet, riktiga gardiner osv. (skaffa det, så är det mesta av akustikbehandlingsbehovet borta...)

Absorbenter.

Absorbenter suger upp ljudet. Gardiner, kuddar, soffor, matta osv är alla absorbenter. Absorbenter kan såklart också vara "akustiktavlor". Vanligtvis 120x60 cm, ca 5 cm tjocka och man kan ha ett tyg, ett mönster eller en bild på. Räddar många miljöer och det kan se riktigt fint ut!

Fysik: En absorbent på 5 cm tjocklek börjar komma ned i vanligt talområde, ca 500 Hz. Om man tar en distans mellan väggen och tavlan på 5 cm får du en absorbent som du lurar ljudet att tro att den är 10 cm tjock och du kommer ned till ca 250-300 Hz. Det finns en given koppling mellan en absorbents tjocklek och vilken frekvens den kan suga upp. Flortunna gardiner modell struken slips tar möjligtvis den högsta fågelsången. En matta på golvet är sällan 5 cm tjock. Om gardiner skall fungera som absorbenter, tänk tjockt tyg och i volang så det blir lite massa.

Har du ett kalt rum som ekar när du klappar i händerna så låter förmodligen ljudet en smula jobbigt och vasst. Börja då med matta på golvet, sätt upp några absorbenttavlor på de väggar som inte har någonting annat än kal yta. Hjälpte det? Sätt upp två till. Undvik att knö en massa dämpande jox i hörnen och bakom högtalarna. Vi kommer dit...

För mycket absorbenter blir en ganska "död" och murrig återgivning. Du riskerar också att bränna diskantelement osv då du inte längre känner att det är något tryck i anläggningen och så vrider du upp, upp ... Det värsta exemplen är nedpendlade tak typ Ikea eller Hennes & Mauritz. 60x60-paneler i mönster, alla av någon form av akustilux-variant. Inte tänkt att fungera för hem-hifi. Undvik.

Diffusorer.

En diffusor ser till att splittra ljudet åt alla håll, man får alltså ingen reflex eller spegling. Poängen är att man kan skapa "svarta hål" där man inte längre känner att en vägg begränsar. man har dessutom kvar all energin i rummet, till skillnad mot absorbenter som suger upp vissa frekvenser. En bokhylla med böcker är en diffusor, krukväxter är diffusorer, alla möjliga prylar kan fungera som diffusor. Huvudsaken är att ljudet inte studsar runt mellan kala platta ytor. (katolska klosterkyrkor). Du kan pröva en diffusor på väggen framför dig när du lyssnar på musik, alltså mellan högtalarna. (för du har väl inte jättestor platt stenhård skärm där?...) Då öppnar du upp så att konsertlokalen verkar djupare i musikmaterialet. Likaså om du har väggar som ger förstareflexer. Det är reflexer som kommer nästan samtidigt med direktljudet från högtalarna och som är jobbiga för hjärnan att tolka. Sätt en spegel på väggen utanför respektive högtalare. Där du ser högtalarna har du din förstareflex. På den platsen sätter du upp en diffusor och rummets bredd expanderar.

Fysik: Precis som med absorbenter så finns det en rak koppling mellan hur en diffusor är byggd och hur långt ned i frekvens den går. De diffusorer som är byggda som Manhattan skyline vanligtvis med stavar i olika längder/djup har större verkan ju större skillnaderna mellan de korta och långa stavarna är. Och skall man få en verkningsfull diffusion så duger inte ett material som är 5 cm tjockt och innehåller oregelbundenhet. Det kommer enbart diffusera allra högst upp i frekvens. En fungerande diffusor som tar även mellanregister är typiskt ganska tjock, ca 25-30 cm djup... Äggkartonger? Samma djup i alla utrymmen, ger en del diffusion men också absorption då materialet är mjukt. Lämna det år dansbandens replokaler.

Paus några dagar. Men .. inget av ovanstående hjälper ett enda dyft mot basproblem. Det finns INGET enkelt typ tavla eller tyg som hjälper mot basproblem.

Här är ett rum där du inte kan lira hifi. Modernt, cleant, heminredningens heliga graal. Men du kan inte föra ett samtal för det ekar så. BOR du i ett sådant här elände BEHÖVER du akustikmaterial. Eller ett liv ... 

Ett mysigt ljust rum, stengolv, exklusiva möbler... Vad - vad - sa - sa - du - du... ?

Vi måste väl ta ett par exempel på rum som fungerar, troligtvis utan ett enda akustikhjälpmedel (undantag som alltid, ev basproblem)

Matta på golv och gardiner, räddar det mesta.

Möbler, matta, gardiner, krukväxter. Plugga skorstenen, sätt hifin i fd eldstaden så är det bara att åka!