Vi har på Hificonsult kört streaming i form av Tidal och Qobuz sedan 2011. Den kunnige vet att Bladelius kom med någon form av rymdskepp 2008 som vi premiärspelade på Arkenmässan det året. Embla, en maskin som rippade, lagrade och var samtidigt en DAC och försteg. Inom kort kunde den också streama Wimp som senare kom att heta Tidal. Under årens gång har vi provat och sålt en rad olika lösningar, jag har ett stort gäng appar i telefonen som lirar Cambridge, Arcam, Linn, Lindemann, Sonos, Meridian, AVM, Burmester, Devialet, Auralic, Lumin, Play-Fi, KEF, Pro-ject, Naim, DÁgostino, Innuos osv osv... Lägg till Roon så blir förvirringen total.

Gemensamt för alla dessa produkter och plattformar: De strular. Utan undantag. Frågan är bara hur mycket. Bladelius blev ju inget bra, appen försvann, folk blev milt talat förbannade men det har gått mycket vatten under bron nu och kommer det nytt har de har säkert lärt sig. Devialet höll på att ta livet av undertecknad med sin teknik- och dator-centrerade ide. Men kanske framförallt för allt säljtugg direkt från Frankrike. "This week has mr Johnson in Chicago sold 9 Devialet, how many have you sold?". True story. 

En del andra av ovanstående hade extremt enkla appar med smalt gränssnitt, andra använde tredjepartsappar som var nästan omöjliga att få grepp på. Ovanpå allt detta kan man lägga till var mans strul med routers, nätverk, VPA, extenders osv som gör att man som handlare vill slita sitt hår. Hår .. vi byter ämne...

Sensmoralen är i alla fall att alla krånglar. Det är software och firmware och platforms change... Det gör också att man inte kan dra någon slutsats av att någon berättar att si eller så produkt strulade. För det gör de allihop. Har du levt med en sådan här maskin länge och den har tuffat och gått utan bekymmer - grattis, de finns, men de är sällsynta.

För vår del så var intåget av AVM inte trasselfri. Appen var ganska rigid, såg rätt tråkig och grå ut, ibland var det svårt att få kontakt och man kunde inte justera något alls om inte appen fick kontakt med maskinen. Ethernetkabel ett måste, i alla fall för att starta upp. Sedan kom X-engine-appen och allt började plötsligt fungera! Nu körs hela sortimentet på X-engine, även de mindre apparaterna. Nu strular det minimalt, det känns som om streamingapparna börjat mogna klart.

Undantag finns och i vårt fall har det varit de streamingmaskiner som alltid fått bra i test och som kan allt. Du kan ställa in för alla musiktjänster, för Roon, vilken färg lysdioden på framsidan skall ha osv i en avancerad (läs krånglig) app som man letar runt i konstant. Sånt går att lära sig men vad som irriterar med den typen av hög svansföring är att det trasslar mer än något annat vi haft i sortimentet. Varannan maskin ungefär föremål för support, först från oss, sen från tillverkaren och i skrämmande många fall är det packa och skicka till tillverkarens tekniker som gäller. Utmärkt support. Men det hjälper ju inte när all tid och kraft går åt till att lösa problem, lugna kunder. Som sedan ibland är utan sin maskin i veckor.

Så det märket fick respass.

Om man nu skall vara en smula positiv börjar dock mycket av systemen alltså att ha mognat. Vi känner idag ingen oro när en kund skall koppla upp sin AVMRoon känns ibland som ett nödvändigt ont. I början fick jag svår huvudvärk när jag kom till butiken på morgonen, slog igång datorerna och Roon käckt meddelar "detta har hänt i ditt musikbibliotek i natt"...  Jag vill INTE att det skall "hända" något alls med mitt musikbibliotek! Generellt så är programmet för svårt, kan för mycket och det är några riktigt nördiga och förmodligen unga människor som skapat det. Men om man håller sig till att spela sina artister och olika spellistor så finns det prylar som lirar. I början var jag skeptisk till SOtM. En massa små burkar som inte hade en egen enkel Hifi-app. För att det skall fungera smidigt behöver du Roon. Så vi kör på Roon och det fungerar alldeles fantastiskt. Noll trassel, noll supportbehov och kvalitetsnivån på ljudet matchar eller överträffar prislappen, varje gång.

Nu senast i Jönköping på Sweetspotmässan då vi satt upp systemet fredag kväll. Efter några timmar sitter det och och elektroniken är varm. Vi spelar med SOtM den bättre switchen, nätdel och Ultra-streamer på en Merason-DAC-1 mk2. Då kopplar Peter A från Scanaudio upp en SOtM masterclock med hjälp av ett gäng BNC digitalkablar. Nu får hela det digitala paketet EN klocka, i teorin helt jitterfritt. 45 000 kr för en liten svart limpa och vi är skeptiska. I 10 sekunder. Sen är det bara att beställa...

Det händer onekligen en del i den digitala ljudvärlden.

Merason DAC-1 Mk2

AVM:s maskiner

SOtM sortiment

.

Och så vet du förstås att bara för att en säljare påstår att han använder något hemma sedan flera år ... innebär inte det att det vare sig fungerar eller är problemfritt... Exempel på det nedan. Nästa gång vänder vinden och då är det Berocca. Eller C-vitamin.