QRS Venus Expand

QRS Venus

QRS

Ny

UTGÅNGEN PRODUKT

QRS Venus är duon Mats Andersen och Ingemar Carlssons första projekt. En ganska vågad start...

QRS från 2004 och framåt är ett samarbete där Mats står för kunskap ock know how'et och Carlsson är beställare, dvs i slutänden den som bestämmer hur det skall låta. Se nederst om detta.

Såldes mellan 2005 och 2008

Pris vid introduktion 169 000kr

De sista paren såldes för 250 000kr

Mer detaljer

200 000 kr

inkl.

Det började med en lerklump som Carlsson modellerat med påföljande kli i huvudet från Mats sida.

Men det fanns redan en prototyp, det sista projektet som Olle Mårtensson höll på med innan han gick ur tiden. Prototypen var en fyrkantig låda med 2 st 10" isobarikbasar och slavbas, ungefär som på Neptunus. men här hade Olle satt i Skaaningmellanregistret som användes i de stora Jupiter 2.

Carlsson var med många kvällar och lyssnade på prototypen och hade i princip beställt en hem när den blev klar, den hade en lyster och en mikro- och makrodynamik att döda för!

Efter något år dammades alltså projektet av och rent elektriskt var det mycket samma men vi ändrade så att formen blev mer spännande, basarna hamnade framåt och slavbasen nedåt... Toppen på de första två paren gjordes i Corian med värme och vakum men det blev så okristligt dyrt att Ove (hälftenägare av Hificonsult vid tiden och den som höll i ekonomin) höll på att få slaganfall. Efter det gjordes topparna i en fyrlagers sandwich som på ett båtskrov. Innerst låg ett lager akustiskt dämplim och aluminiumnät. Glömde jag sanden däremellan? ...

Nya varvets snickeri byggde dem ungefär som en flygplansvinge och la fyra lager spårad MDF och så fanér ovanpå.

Lasse på Nya varvet frågade säkert fem gånger om det inte gick att göra en radie av baksidan. Nej var svaret. Men det blir en kurvatur och är ett elände att programmera ... Alltnog, de tyckte till slut att den var ganska kul att göra, fjärran från fyrkantslådorna.

3,5-vägs golvhögtalare

1" Scan Speak ringradiator

5,25" Skaaning mellanregister

8" SEAS baselement

2x10" SEAS Isobarik baselement

1x10" Peerless slavbas

Rek förstärkareffekt minst 150W

Nominell impedans 89 dB

Vikt ca 100 kg

QRS nyckelegenskaper: PLUS

Olle Mårtensson sa att "bas är fundamentet för all musik". Med det menas lite mer än man i förstone kan tro. Exemplet han brukade ta var en operasångerska, stor scen, en mikrofon. Solo. En alt eller sopran behöver knappast några bashögtalare för att få fram hela sitt register. Och om du har små högtalare som saknar en del i det lägre registret så tycker du att inspelningen är bra.

Har du en högtalare med bra bas hör du plötsligt andra saker, rummet som andas, själva luften i inspelningslokalen, rösten som både växer men också hittar en form och en plats. För en given summa pengar när man konstruerar en högtalare tas alltså alltid hänsyn till att basområdet skall vara så bra som möjligt i alla de avvägningar som görs. Ingen vill i längden lyssna på oerhörd mikrodetaljnivå med ett kostsamt mellanregister som inte gav plats till en bra lösning för basen.

Dynamik i mellanregistret

Det allra mesta av musiken försiggår i mellanregistret. Därför måste det vara av synnerligen god kvalitet och i QRS fall också alltid ha bra kraft och dynamik. Såväl mikro- som makrodynamik. På senare år visar sig detta i att Merkurius 2 hade dubbla mellanregister, Cirrus ett men ett extremt bra fyra ohms mellanregister med sportbilsprestanda och såklart vårt Skaaning mellanregister. Som man lätt kan plåga nedåt både i 200 och 100 Hz och är helt extremt dynamikkapabelt.

Elementen får spela där de trivs bäst

Mätdata i all ära. Det finns konstruktioner som sätter en rak frekvensgång allra högst. Det brukar ge komplicerade delningsfilter och en återhållen dynamik. Vi mäter också men mest som kontroll att vi är "på banan" någorlunda. Parametern "3D" är alltid med vid alla kontrollyssningar, det är det svåraste (och dyraste) att få till på ett bra sätt. Om man har en trollkarl som Mats Andersen till hands har han redan i huvudet funderat ut vilka element som spelar bra tillsammans utan att behöva plågas av för mycket komponenter i delningsfiltret. Det gör konstruktionen "lycklig" och tålig. Se nästa punkt.

Volym och spelglädje

Man skall om man vill kunna dra på ordentligt utan att diskanterna brinner, basarna poppar eller delningsfiltren storknar. Om allt är uttänkt på ett sunt sätt som passar ihop får man en högtalare som man kan spela på efter passande humör. QRS har också en historia av extremt lite problem eller brända element.

Prisvärdhet

Vårt existensberättigande har alltid varit att leverera mycket mer prestanda än vad själva prislappen säger. 

QRS, finns det några minus då?

- Vi är en ytterst liten tillverkare för en liten skara hifi- och musikälskare. Vi kan inte på något sätt hävda oss bland de stora namnkunniga i prestige eller status. Ingen säger "WOW" åt själva namnet QRS om du har köpt ett par.

- Inte heller kan vi prestera en finish med lack eller läder i paritet med de bästa. (så fort du tittar inuti blir dock saken en helt annan)

- Vår tradition är att ha sunda och starka förstärkare till hands och vårt sätt att bygga högtalare har inget med nostalgi att göra (läs rökelse och pyttesmå triodrör) Olle sa någon gång att alla bra högtalare är en smula trögdrivna... De extremt lättdrivna har klara nackdelar som krockar med QRS nyckelegenskaper ovan. Du behöver alltså en bra förstärkare. Rör eller transistor eller klass D spelar ingen roll, bara den är tillräckligt stark och välbyggd.

Allt ovan gör att en QRS alltså är något som låter som Hificonsult och Carlsson vill att det skall låta. Mats Andersen är själva låset som som ser till att Carlssons vilda idéer skalas ned till något görbart och hållbart och vi brukar i slutänden vara ganska överens när vi lyssnar fram olika komponenter och lösningar. Utan Mats skulle byggena inte göras över huvud taget. Utan Carlsson skulle de kanske inte bli fullt lika spännande eller hamna så högt på prisstegen.

Vi håller begreppet "Hi - Fi" högt men har inga illusioner om att kunna göra en högtalare som inte hörs. En högtalare är den del i en anläggning som påverkar resultatet allra mest och de val och kompromisser som görs skiljer sig mellan tillverkare. Men vill du ha en extremt prisvärd, dynamisk och spelglad högtalare med bra bas och kan leva utan statusfaktor har du hittat rätt.

Välkommen in på en kaffe

Hificonsult är en av landets största butiker för bättre hifi-utrustning

Jag förstår

Vi använder cookies för inloggning och kundkorg