QRS Sky High Expand

QRS Sky High

QRS

Ny

Vi tar QRS upp till nästa nivå!

Mer detaljer

195 000 kr

inkl.

3-vägs golvhögtalare.

AMT banddiskant

Skaaning (Audio Technology) 5,25" mellanregister

dubbla 8" basari aluminium

Delningsfilter i absolut översta kvalitetsklass med bla kondingar Olja/papper, vakumbakade 48 timmar

Internkablage IW-3 till mellanregister/diskant (samma som i de bättre Wilson)

Internkablage till basarna är Transparent Reference (!)

Hela lådan är dubbel med viskolim emellan.

Basport i botten

Justerbara fötter

Byggs i Sverige

ca 55 kg styck

25-30 000 Hz

89 db

3,5 ohm som lägst

Ek eller Valnöt, spegelmatchat fanér

Mer för dig som är intresserad:

Plattformen Mist/Sky High är gemensam och Sky High är en utveckling av Mist och ingen helt ny modell. Ljudet öppnade dock upp och fick så många goda nya kvaliteter så vi döpte om modellen. En sak man slås av när man tar fram eller ändrar en modell är hur hela ljudområdet påverkas av en förändring i en liten del av det. T ex så kan en ändrad delning mellan diskant och mellanrergister ge ett klart bättre dynamiksvar i övre basområdet! Detta kan man inte förutsäga på förhand och det är därför utvärdering och inlyssning av delningsfilter tar sådan tid.

När vi för första gången nu provade en AMT-diskant (vi har ratat banddiskanter innan för att de antingen låter F i stället för S alternativt haft för låg verkningsgrad för en såpass fullvuxen och hårtslående högtalare som QRS) så visste vi att det skulle hända mer än bara i diskantområdet. Och visst var det så. Hela högtalaren öppnade upp och blev friare. Utan att tappa tryck. Detta ger en ganska annorlunda upplevelse men alla som provlyssnat har gillat och vad som är viktigare: de som förut velat ha en större QRS men avstått har alltid pekat på diskanten. Nu ler just dom med hela ansiktet...

En del undrar om de extrema medarna och justeringsfötterna. Dessa är inte skådebröd (en av konstruktionens kostsammaste delar) utan ger dig möjlighet att få till bästa ljudet. Beroende på underlag (matta, plank, betong osv) behöver högtalaren sänkas eller höjas. Och beroende på dina preferenser (max attack eller den sista lågbasen) fås detta genom att variera höjden. Sist men inte minst så kan högtalaren med dessa fyra precisionsskruvar ställas exakt i lod - eller med hjälp av en lasermätare - exakt i samma vinkel mot lyssnaren beroende på om du sitter högt eller lågt och lyssnar.

QRS nyckelegenskaper: PLUS

Olle Mårtensson sa att "bas är fundamentet för all musik". Med det menas lite mer än man i förstone kan tro. Exemplet han brukade ta var en operasångerska, stor scen, en mikrofon. Solo. En alt eller sopran behöver knappast några bashögtalare för att få fram hela sitt register. Och om du har små högtalare som saknar en del i det lägre registret så tycker du att inspelningen är bra.

Har du en högtalare med bra bas hör du plötsligt andra saker, rummet som andas, själva luften i inspelningslokalen, rösten som både växer men också hittar en form och en plats. För en given summa pengar när man konstruerar en högtalare tas alltså alltid hänsyn till att basområdet skall vara så bra som möjligt i alla de avvägningar som görs. Ingen vill i längden lyssna på oerhörd mikrodetaljnivå med ett kostsamt mellanregister som inte gav plats till en bra lösning för basen.

Dynamik i mellanregistret

Det allra mesta av musiken försiggår i mellanregistret. Därför måste det vara av synnerligen god kvalitet och i QRS fall också alltid ha bra kraft och dynamik. Såväl mikro- som makrodynamik. På senare år visar sig detta i att Merkurius 2 hade dubbla mellanregister, Cirrus ett men ett extremt bra fyra ohms mellanregister med sportbilsprestanda och såklart vårt Skaaning mellanregister. Som man lätt kan plåga nedåt både i 200 och 100 Hz och är helt extremt dynamikkapabelt.

Elementen får spela där de trivs bäst

Mätdata i all ära. Det finns konstruktioner som sätter en rak frekvensgång allra högst. Det brukar ge komplicerade delningsfilter och en återhållen dynamik. Vi mäter också men mest som kontroll att vi är "på banan" någorlunda. Parametern "3D" är alltid med vid alla kontrollyssningar, det är det svåraste (och dyraste) att få till på ett bra sätt. Om man har en trollkarl som Mats Andersen till hands har han redan i huvudet funderat ut vilka element som spelar bra tillsammans utan att behöva plågas av för mycket komponenter i delningsfiltret. Det gör konstruktionen "lycklig" och tålig. Se nästa punkt.

Volym och spelglädje

Man skall om man vill kunna dra på ordentligt utan att diskanterna brinner, basarna poppar eller delningsfiltren storknar. Om allt är uttänkt på ett sunt sätt som passar ihop får man en högtalare som man kan spela på efter passande humör. QRS har också en historia av extremt lite problem eller brända element.

Prisvärdhet

Vårt existensberättigande har alltid varit att leverera mycket mer prestanda än vad själva prislappen säger. 

QRS, finns det några minus då?

- Vi är en ytterst liten tillverkare för en liten skara hifi- och musikälskare. Vi kan inte på något sätt hävda oss bland de stora namnkunniga i prestige eller status. Ingen säger "WOW" åt själva namnet QRS om du har köpt ett par.

- Inte heller kan vi prestera en finish med lack eller läder i paritet med de bästa. (så fort du tittar inuti blir dock saken en helt annan)

- Vår tradition är att ha sunda och starka förstärkare till hands och vårt sätt att bygga högtalare har inget med nostalgi att göra (läs rökelse och pyttesmå triodrör) Olle sa någon gång att alla bra högtalare är en smula trögdrivna... De extremt lättdrivna har klara nackdelar som krockar med QRS nyckelegenskaper ovan. Du behöver alltså en bra förstärkare. Rör eller transistor eller klass D spelar ingen roll, bara den är tillräckligt stark och välbyggd.

Allt ovan gör att en QRS alltså är något som låter som Hificonsult och Carlsson vill att det skall låta. Mats Andersen är själva låset som som ser till att Carlssons vilda idéer skalas ned till något görbart och hållbart och vi brukar i slutänden vara ganska överens när vi lyssnar fram olika komponenter och lösningar. Utan Mats skulle byggena inte göras över huvud taget. Utan Carlsson skulle de kanske inte bli fullt lika spännande eller hamna så högt på prisstegen.

Vi håller begreppet "Hi - Fi" högt men har inga illusioner om att kunna göra en högtalare som inte hörs. En högtalare är den del i en anläggning som påverkar resultatet allra mest och de val och kompromisser som görs skiljer sig mellan tillverkare. Men vill du ha en extremt prisvärd, dynamisk och spelglad högtalare med bra bas och kan leva utan statusfaktor har du hittat rätt.

Välkommen in på en kaffe

Hificonsult är en av landets största butiker för bättre hifi-utrustning

Jag förstår

Vi använder cookies för inloggning och kundkorg