Hembesöken börjar efter sommaren ta fart igen. Jag lägger ju inte ut särskilt mycket material eller bilder från dessa och det finns ju en orsak. De som betalat för att få mig på plats är sällan forum-estradörerna, de som lägger ut fina bilder på sin anläggning och håller en hög internetprofil.

Man kan fråga sig varför men förmodligen är de en smula oroliga då de sett att jag har ganska klara åsikter om hifi, subwoofrar och annat.

De som betalar hembesöket är oftast lika intresserade, följer forumen, ställer ett par frågor då och då men är i huvudsak ganska passiva och ”tysta” medlemmar.

Nyligen var jag på ett hembesök som kan tjäna som exempel på hur det kan se ut och vad jag gör på plats.

En vanlig svensk villa, anläggningen på ovanvåningen, rummet ca 30 kvadrat och ägaren hade i förväg läst att jag rekommenderade att man spelar "långsida till långsida”.

Orsaken är att basen beter sig ”snällare” om man inte spelar ”i tubens längdriktning”. Likaså är en lite bredare uppställning att föredra då man kan vinkla in högtalarna mot lyssningspositionen. Och spelar man långsida till långsida försvinner i princip förstareflexen som ju lätt blir ganska påträngande om man kör på det smala hållet i rummet. 

Alltså hade han (redan) vridit rummet 90 grader och jo, det blev klart bättre.

Kåken är byggd på 80-talet, alltså gips och spånskiva, trä… ganska snällt rum med andra ord. (betonglägenheter eller gillestugor med lågt i tak ger helt andra basproblem, undvik om möjligt…)

Först kopplar vi in mig på kundens wifi. I detta fall finns en streamer, den lilla DAC:en från Merason med tillhörande nätdel och inkopplat till en integrerad rörförstärkare på 2x100W. Högtalare en populär ganska stor och hyfsat lättdriven amerikansk högtalare bl a med horndiskant och 12” bas, slavbas på baksidan. De initierade vet vilken modell. I hörnet står en REL T9 tror jag den heter. Kablage en samling ganska elementära snokar från USA av känt märke. Strömförsörjning ett diverse av hifi-lister och strömkablar av typen ett steg upp, tänk supra Ply. På väggarna finns såväl några absorbenter som diffusorer. Matta på golvet mellan lyssningsplats och anläggning.Vi är alltså hos en riktig hifi-nörd!

Uppställningen ser ut att vara för ”trång”, alltså att högtalarna står för nära varandra.

Provlyssning ger samma svar. Efter en halv låt ber jag honom stänga av subwoofern, den boooomar mest i hörnet.

Musiken spelar i ett grötigt moln framför en och mellan högtalarna. Varje högtalare flyttas så 80 cm utåt, dvs jag breddar med 1,6 meter vilket är ganska mycket. Vinklar in så insidan syns men inte mycket mer. Nu lyfter det, musikerna ”får plats” emellan, det blir lättare att höra enskilda instrument och körerna består av flera röster. Basen andas också bättre, det som förut var övre bas blir nu mer midbas och nedåt.

Kunden får provlyssna efter två låtar och missar inget av det goda som hänt. Han kommenterar att det vara jäkeln … Jag berättar att just de högtalare han har har jag jobbat med för ett halvår sedan och kommer ihåg hur de funkar. Blir lättare då.

Då ljudet är en smula anemiskt ber jag redan nu om att få koppla in ett par Transparent Super. En högtalarkabel för 25 000kr per par och ett par RCA-kablar för 5 700kr. Han hissar på ögonbrynen, ryggar vid prislappen vilket är fullt förståeligt. Men OK, vi provar. Jag hämtar ett par i bilen, kopplar in. Samma förstärkare, samma låt, samma volym och nu blir allt bättre samtidigt som basen för första gången känns i golvet.

Kunden har ett litet haksläpp vilket alltid är kul (i mitt stilla sinne undrar jag hur en del hifihandlare tänker, när de VET vad en bra kabel gör och ändå säljer de in elementära snokar som inte ger bas, luft, andning, liv … utan nöjer sig med att sälja förstärkaren. Kablarna blir ett mindre bihang, de orkar inte ta diskussionen eller låna ut. Vilket ju inte gagnar kunden i längden)

Kunden är vaken i huvudet och förstår att vilken förstärkare han än väljer, A för 130 000kr eller B för 100 000kr, så kommer ju de där kablarna att stanna.

Resten tar några timmar. Med bra kablage på plats (upplösning, bas, inget grått dis längre som hindrar återgivningen) så är det ju dessutom enklare att utvärdera de olika förstärkaralternativen. Men kombinationen av en av de förstärkare jag hade med mig samt storebror Merason DAC-1 gav så mycket innerlighet och närvaro att valet föll på den.

Pengar blir det såklart men det är en investering som har ett beslutsunderlag som är bästa tänkbara. Just det här fungerar suveränt, just hemma hos honom! Vilket just bevisats.

Kundens förra hifi blir till inbyten och lastas i bilen.

Och subwoofern får gå ut på blocket.

.

Nedan de produkter som just den här kunden i just det här rummet med just de högtalarna hittade magin med.