Spikes eller mjuka fötter?
En topic som aldrig försvinner. I Özz Nujens anda (å ena sidan - å andra sidan) skall jag försöka guida genom pros and cons.
Traditionellt finns det två läger. Det ena är vetenskaparna som med både mätningar och teori kan bevisa att man skall ha mjuka fötter på högtalare. Vi kan pausa dem där så länge.
För den vanlige konsumenten är ju å andra sidan saken solklar. man skall ha spikes. Det sitter spikes på allt man köper och det finns en flod av tillbehör som man kan skruva på under sina lådor. Kolfiber, keramiska kulor, extremhårda spetsar och så spikes av eneträ, ask, björk, maräng…
I verkliga livet beror det mesta på ditt golv.
Om du drar hälen hårt i golvet där du spelar. Dundrar det? Är det ett golvbjälklag av trä?
Om du sätter spikes under högtalarna i det rummet kör du ned basen i golvet. Då kommer golvet spela med i basområdet. Kan ibland låta annorlunda eller bättre, beroende på om man tyckte det var basfattigt förut. Men oavsett material på dina spikes/hårda fötter så kör du ned basen i golvet. Spetsen kan vara hur spetsig som helst. Den svänger inte, tar inte upp några vibrationer, omvandlar eller trollar inte bort frekvenser på något sätt. En hård koppling förmedlar vibrationer.
(det finns långa förklaringar om att man dessutom bara flyttar vibrationerna beroende på om man har vikten jämnt fördelad osv, allt blir ju ett resonanssystem, men vi lämnar det därhän också. Just i denna topic är undertecknad och vetenskaparna ganska överens)
Om du i det rummet sätter mjuka viktavstämda fötter ( s k SD-fötter) så omvandlas energin till värme och når inte ned till golvet. Det är enkelt att mäta upp och i detta rum också enkelt att höra. 
Om du bor med kraftigt golv, säg klinker eller betong som mest ger upphov till smärta i hälen om du stampar, så kan spikes vara utmärkt.
Mjuka fötter
Å ena sidan är mjuka fötter guld när du har ”dundrande” golv eller bor i hyreslägenhet där konstruktionen bär basen till de flesta grannarna runt dig,  s k stomburet ljud. 
Å andra sidan så gungar högtalarna och dessutom så tappar du något lite i dynamik. I alla register. I en del högtalare tappar du mycket dynamik.. Det är skumt men klart hörbart. Man kan räkna ut det där också, kraft, massa, acceleration, frekvens och i andra ringhörnan lådans vikt och hur stadigt den står...
Spikes:
Å ena sidan står högtalaren stadigt och får du till att ha vikten helt jämnt fördelad kan man uppleva att dynamik och stereoperspektiv förbättras.
Å andra sidan, hur ofta har man golv i sten, betong och helst bara tre spikes under?
Som alltid handlar det om you get some - and you loose some (something else).
Ytterligare en faktor som man kan blanda in är att en del högtalare mår bra av att komma upp några cm från golvet. Man kan sätta hockeypuckar eller legobitar eller vad som och prova. Basen blir ibland lite mindre murrig. Effekten blir ibland samma med spikes och då är det några cm till golvet som gjort nytta, inte att spikesen i sig skulle ha några magiska egenskaper.
Dessutom, att justera in högtalare på ett vanligt golv med fyra vassa nedåt är en mardröm. De små brickor och enkronor man har under skall då fipplas med under tiden, med höga insatser…
Soundcare superspikes kan ju vara lösningen för att inte repa golv och ändå komma upp lite. Något ljudmässigt standardmirakel är dom däremot inte.
Slutsats? Använd gärna spikes, konstruktören har säkert själv tagit fram högtalaren med spikesen på (vilket förmodligen handlar lika delar om de där cm luft till golvet och idag är ett förväntat tillbehör) och chansen är ju att de låter helt OK. Men så fort du har ett dundrande golv, fundera på om spikes är rätt. Att köpa en stor stenplatta och sätta under högtalare/spikes hjälper. Men då hamnar högtalarna högre upp och du får se upp så inte mellanregister/diskant börjar spela ovanför huvudet på dig…
Så, allt handlar om ditt golv. Spikes tar inte bort någon bas alls och löser inga problem. 
Mjuka fötter är heller inte alltid rätt. Du får helt enkelt prova dig fram och lita på dina egna öron. Det är ju dom som skall lyssna.
.
En annan spik
.
Helt andra mjuka fötter...