En måndag i juli sommaren 2023, just denna dag tre stopp med början i Malmö för leverans, sen ett stopp i Blekinge och dagen avslutas i östra Småland. Innan motorn stängs av hemma har det rullat 91 mil. Under alla milen lyssnar man på P1, en del ljudbok men också en hel del tystnad. I tystnaden kan man kontemplera över den hobby vi har gemensamt och som undertecknad har som jobb. Jag lyfte ju en del i förra inlägget som handlade om distanshandel och tron på produkten. Den kan du läsa om här: "Distanserad gissningslek"

Denna måndag är kul för jag har Sweden Hifi med som fotograf och reflekterare. Han är ju själv hifi-nörd och duktig fotograf samt har diverse sociala medier-konton där man kan nyttja publiceringstjänster.

Kunden jag besöker sist på dagen har haft besök förut och det visar sig att man kan lära ut hifihantverk. För ett antal år sedan var jag på besök i hans förra hus. Jag ställde upp ett par QLN P3, installerade Transparentkablar och det vi båda minns är den Ansuz strömrenare han just köpt för 30 000kr blev klart distanserad av en Transparent Powerwave för mindre pengar. Idag kör han Transparent rätt av. Det han minns av förra besöket avspeglar sig i hur det är uppställt när vi anländer:

Här är högtalarna en bit från bakväggen, bred uppställning, invinklat mot lyssnaren. Det ser ut som något jag själv hade börjat med om anläggningen skulle stå just där vilket glädjer mig. En kund som tar in, funderar, lär sig! Fet matta på golvet mellan lyssnare och högtalare. Gardiner vid fönstren. Skolbok.

Vardagsrummet är L-format, det är Trä-tex i väggarna och betong med parkett på golvet, träbjälklag uppåt. På förhand vet man då att här kommer basen att funka. Lagom eftergivligt. (Tavlan på väggen bakom är fotoshoppad för att man inte skall kunna söka adressen hos kund. Mitt jobb skulle bli svårt om man fick besök på natten av fel folk efter att de läst på nätet var jag har varit)

Hur börjar man då? Jo, husets Wifi så jag kommer åt mina Qobuz spellistor. Sedan uppmätning av systemet. Lasermätaren är A och O. Just här körde vi plus/minus 3 mm ... :-) Tricket är att hitta en punkt på sig själv som går att repetera exakt, sedan vrider man bara huvudet. Koncentration... (och du som tror att detta är onödigt, prova att låna och ställ upp exakt, den ljudupplevelsen är ganska kul och för en del oväntad)

Sen är det dags för lyssning. På en spellista med 60-70 låtar finns ett antal som används i alla system. Basområdet är alltid det som måste stämma först. Djup bas, mellanbas, övre bas, tydlighet, dynamik, torrhet, efterklang, basnoder i rummet osv. Allt hörs på t ex Leonard Cohens By the rivers dark, Patricia Barbers My girl och Yellos Stay. Lägg till Dee Dee Bridgewaters Don´t be cruel så får man dynamisk härdsmälta i det över basregistret...

På hembesök brukar man få gott kaffe

Efter ett gäng låtar är utvärderingen klar. Här känner jag ju de flesta komponenterna och det finns inga fällor som typ en Supra åsklist från 1997 gömd någonstans. Inga lampsladdar till högtalarna eller crome cast... Basen är förvånansvärt kraftig, lite too much, för rund, diffus, röster och instrument ointressanta, en smula "in your face". Det saknas homogenitet och samtidigt är ljudet lite "boomy".

På ett hembesök av typen första gången har man en pedagogisk uppgift framför sig. Jag ser ju att det skulle låta bättre om vi flyttade hela riggen ut i det öppna, samma vägg men fyra meter åt vänster. De flesta skulle blekna, tänka på skilsmässor och omöjligheter. Men denne kund har varit med förr, är direkt öppen för att prova och ser värdet av att få ut full ljudvaluta för de hundratals tusenlappar han investerat.

Så vi flyttar soffor, mattor, hifirack ...

Processen därefter är ganska enkel då QLN P3 är något jag känner utan och innan. Strömkabeln som matar hela anläggningen via Powerwaven är lite för kort för att få symmetri men det får gå tillfälligt. Annars spökar i alla fall min hjärna kraftigt med skeva uppställningar. Nu är ljudet friare, basen känns något mer anonym i första försöket.

Vi tejpar platsen på golvet, flyttar bakåt, fem cm i taget, flyttar igen, och igen. Basen är för kraftig i djupet, nästa är den diffus, tillbaka igen mot lyssnaren, nästa igen (på ursprungstejpen) är den bra och en flytt till så händer det. Basen sitter och den där fina kopplingen till rummet kommer. Det går att köra högt och svårt och halvskrikigt utan besvär, man har ett helt annat djup i ljudbilden och det är framförallt *roligt* att lyssna. Och det är för första och sista och i all evighet följande som gäller: Det är musiken och inspelningens kvalitet som skall vara musikalisk eller berörande eller fantastisk på annat sätt. Det är där det skall svänga och stampas takt. Och har du en neutral och upplöst anläggning som står på rätt plats i rummet så ÅTERGES just det. Om någon påstår att det är PRYLARNA som skall vara musikaliska eller som ger dig tårar ... fejk, marknadsavdelningar och billiga genvägar till försäljning. Hifi=hög trovärdighet. (mot originalet). 

Så var det klart. Matta på plats, en väntande ommöblering som passar set-up:en och två enkla akustiktavlor på väggen. Jag tackar för förtroendet och just det, kunden fick vid besöket också prova en Merason DAC-1 mk2 som gör nattsömnen orolig ett par dygn ... men sånt får man räkna med :-) Något köptvång föreligger aldrig vid hembesök. Och nattångesten bjuder vi på!

Och den här ... spelar skiten av allt annat för 100 000kr. Och det är bara att boka ett besök för att få höra just det.

Edit:

Någon dag senare kom en bild efter lite centrering och fix. Nice! (och placeringen är tejpad, 5 points! :-)